Det är mycket vanligt att hundar får problem med tänderna och den vanligaste anledningen är enkel: Vi slarvar med tandhygienen och / eller hunden ”småäter” under dagen vilket som bekant ger upphov till återkommande syraattacker på tänderna.
Hundens tänder bör allra helst borstas varje dag för att minimera risken att det uppstår problem som tandsten och diverse tandköttssjukdomar. Andra sätt att hålla efter tandproblem är tex att badda tänderna med mun skölj, – tex Paroex ”GUM” eller att ge hunden saker att tugga på vilket stimulerar saliven och hjälper till att mekaniskt rengöra tänderna – förutsatt att hunden faktiskt tuggar på det som ges och inte bara sväljer det….
Det är därför viktigt att du väljer rätt metod för Dig och din hund och ras och att det blir en del av den dagliga rutinen.
De vanligaste tandsjukdomarna hos hundar är Paradontit och Gingivit vilka båda kan leda till förödande konsekvenser. På Rembacken erbjuder vi en rad tjänster som finns till för hundars munhälsa. Vi tar exempelvis bort tandsten och polerar tänder, rotfylleroch drar ut tänder (”extraktioner”) , reparerar emaljskador och reparerar fistelgångar mellan munhåla och bihåla etc.
Kontakta oss redan idag för att få vägledning i hur vi kan hjälpa din hund på bästa sätt.
Vad betyder Parodontit och Gingivit?
Sjukdomen orsakas av bakterier som fäster på och växer på tandytorna (plack eller biofilm/mikrobiologisk plack), speciellt under tandsten i områden under tandköttskanten. Detta, inflammation av tandköttet, kallas ”Gingivit”. Gingivit som inte behandlas kan fortskrida till Parodontit, tandlossning. Det bildas tandköttsfickor och ben och bindväv bryts ner, tandfästet försämras och tanden blir lös (tandlossning).
Gingivit och Parodontit förebyggs i regel med traditionell munhygien. Har tänderna ”blivit dåliga” med lösa tänder och / eller tänder täckta av tandsten kan man behöva en ”Nystart” eftersom det då inte räcker att börja borsta tänderna. Detta görs genom tandstenstagning och polering hos veterinär. Många av hundens kindtänder har flera rötter och det är inte ovanligt att en rot har blivit lös av parodontit men de resterande 1-2 rötterna är friska, – tyvärr måste dessa tänder ändå dras ut!
Andra vanliga besvär som drabbar våra hundar är frakturer av tänder som nödvändiggör rotfyllnad eller extraktion.
Klicka här för att läsa mer om hur ett tandarbete går till hos oss.
Så vet du att din hund har dålig munhälsa – vanligaste symptomen
Det kan vara svårt att veta om din hund har problem med munhälsan då de oftast varken gnyr eller visar det på annat sätt utåt. Misstänker du att din hund kan ha problem med tänderna eller tandköttet är det därför lättast att helt enkelt titta hur tänderna ser ut och lukta på andedräkten. Det vanligaste symptomet att hålla utkik efter är nämligen att din hund luktar väldigt illa ur munnen, eller har mycket tandsten och / eller har synligt lösa tänder.