Vaccinera ditt husdjur innan utlandsresan – det här ska du tänka på


Om du ska resa utomlands med din hund eller katt är det viktigt att du kollar upp vilka regler som gäller för de land som du reser in i. Oftast ska hunden eller katten avmaskas 48 timmar innan avfärd och i vissa länder är det även viktigt att du ger rätt vaccin. Sedan är det viktigt att du kollar upp vad som krävs för att få komma tillbaka in i Sverige igen. Detta är något som många glömmer men som är väldigt viktigt. Glöm heller inte att du måste ha ett pass när du reser utanför Sveriges gränser! 

Kontakta oss för att få hjälp med vilka vaccin du ska ge din fyrbenta kompis och vad som är viktigt att tänka på innan avfärd.

Rabiesvaccination till hundvalp och kattunge

Hundar och katter som reser utomlands behöver generellt vaccineras mot rabies. En komplett rabiesvaccination krävs ofta för att EU’s pass för sällskapsdjur skall vara giltigt. Kontrollera i regel med jordbruksverket vad som gäller avseende din destination. Generellt gäller att Rabiesvaccin ges som engångsdos minst 21 dagar innan resa. Kan ges till valpar och kattungar från 12 veckors ålder och räcker upp till 3 år, – här måste man dock se upp då vissa länder kräver årlig rabiesvaccination!

Vaccin mot Leptospiros bakterie

Leptospiros är en bakterie som kan finnas tex i råttors urin framförallt i varmare länder. Eftersom hundar ju inte alltid är så nogräknade med kvaliteten på dricksvattnet, – de dricker ju i vattenpölar etc –  finns det risk att de får i sig denna bakterie som framförallt attackerar levern och kan ge upphov till livshotande infektion, den är faktiskt även smittsam till människan. Ett tryggt val är att vaccinera din hund mot Leptospiros innan resan. Leptospiros Vaccin kan ges från 6 veckors ålder och man ger 2 vaccinationer med 4 veckors intervall. Fullgott skydd tar ca 6 veckor efter första vaccinationen.