Dra ut tänder på hund – så går det till


Genom åren har vi stött på en något underlig attityd hos vissa djurägare i form av en motvilja att vi drar ut tänder hos deras älskade hund. Det kan ibland låta som att vi veterinärer tycker om att dra ut tänder, eller ännu värre – drar ut tänder i onödan! Detta grundar sig ofta i att det hos vissa hundar som lider av långt gången tandlossning – kan behöva dras ut många tänder!

Vi har stött på hundar där ett 20-tal tänder ”ramlat ut” bara vi tagit bort tandstenen som ”hållit ihop” tänderna. 

Det paradoxala är att djurägare till vissa hundar svårt drabbade av tandlossning i sällsynta fall blir upprörda med oss veterinärer när många tänder är drabbade av tandlossning på deras hund..! 

Vi kan lova en sak på Rembackens Djurklinik, och det är att vi aldrig skulle komma på tanken att dra ut tänder som inte bör dras ut i enlighet med de riktlinjer som finns! Om en hund har lösa, infekterade tänder så är det ju pga att den under lång tid haft omfattande besvär med tandsten och tandlossning och det är inte den behandlande veterinärens ”fel”. 

Tandarbete hos oss, hur det går till:

Vår rutin i samband med ett besök för tandåtgärd, eller tandstenstagning hos oss” är i regel följande:

Hunden sövs ned med gasnarkos och har en ”kuffad slang” i luftröret som förser djuret med narkosgas, syre och även hindrar bitar av tandsten, vätska etc från att dras ned i lungorna.

Vi tar bort tandsten med ”ultrasonic scaler” samt polerar tänderna för att ta bort ev. ”mikrofåror” i emaljen som annars kan leda till snabbare tandsten… 

Vi undersöker varje enskild tand med en sond och mäter fickdjup etc runt tanden, . detta dokumenteras i vårt ”tandvårdsprotokoll” och sparas i djurets journal.

Vid behov röntgar vi tänder med djupa fickor eller annat tecken på skada, tandröntgenbilder sparas i journalsystemet.

Utifrån den information vi samlat bedömer vi om någon, eller några tänder bör dras ut på grund av sjukdom som tex. Tandlossning (vanligast).

Vi räknar vi ut en kostnad för det totala arbetet och ringer djurägaren innan arbetet påbörjas men medan djuret ligger sövt i narkos. Notera – det är därför mycket viktigt att någon med beslutsrätt avseende djuret finns tillgänglig på telefon hela tiden under dagen då hunden behandlas hos oss -.

Efter överenskommelse med djurägare utförs / eller utförs inte – arbetet på djuret.

Vid extraktioner sys tandköttet i regel över fickan efter tanden där det är möjligt – för att minimera risken för komplikationer och främja läkning. Detta ingår i kostnaden för extraktionen. 

Djuret väcks ur narkosen och går i regel hem ca 1–4 timmar senare enligt ö.k. med djurägare.

Notera: Alla ingrepp på djurs tänder hos oss utförs under narkos och med omfattande, smärtlindring på plats inklusive lokalbedövning, opiater och övriga preparat som ges samtidigt och innan ingrepp för maximal effekt!