Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som många djurslag är känsliga för. Hundar och katter verkar vara extra känsliga.
Symtom på förgiftning kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symtom tillstöta. Vår erfarenhet är att hundar utan svårighet kan sätta i sig en farlig mängd choklad medan katter mycket sällan får i sig sådan mängd att det blir frågan om någon förgiftning.
Hur mycket kan min hund få i sig innan det blir farligt? Att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner är svårt. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i råvaran, kakaobönan varierar. Mörk choklad innehåller c:a 5-15 mg teobromin /g choklad. Ljus choklad innehåller c:a 2 mg teobromin /g choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin. Mer än 20 mg teobromin /kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund.
Exempel: En hund som väger 10Kg kan äta 12 – 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas. OBS! Ju mörkare choklad desto mer kakao (och teobromin) och därmed större förgiftningsrisk.!
Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta c:a 100 g. Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.
Den vanligaste, och bästa, behandlingen av chokladförgiftning är att ge hunden en ”kräkspruta” så att den kräks upp chokladen innan den blir dålig. En kräkspruta kan ges upp till 2 timmar eftre att chokladen ätits, efter 2 timmar har chokladen oftast rört sig vidare in i tarmen och kan inte kräkas upp. I dessa fall behandlar vi med bla intravenöst dropp, lugnande, medel mot kräkning, aktivt kol etc och hunden måste läggas in för vård