Katter drabbas liksom hundar av gingivit och parodontit men det största tandproblemet hos okunskap hos kattägare om hur kattens tänder ska skötas, och vad som kan hända om man inte gör något. Nedan förklarar vi lite om de vanligaste tandsjukdomarna hos katter och vad vi kan göra för att hjälpa din fyrbenta vän hos oss på Rembacken.
Så vet du att din katt har tandbesvär
Katter är duktiga på att undanhålla om de har ont någonstans så det är viktigt att vara uppmärksam på alla onormala beteenden. Det vanligaste symptomet på att din katt inte mår bra i munnen är dock en nedsatt aptit, – att katten lämnar det hårda fodret och börjar föredra mjuk, lätt-tuggad mat, dålig andedräkt och att det finns synliga beläggningar på tänderna etc.
Du bör också vara uppmärksam på om din katt håller munnen stängd, under en längre period eller om du märker att den kliar sig mycket med tassen kring munnen, dreglar etc.
Ja, det finns en hel del tandsjukdomar och tandköttssjukdomar som kan drabba din katt. Men det mest effektiva du som kattägare kan göra för att minska risken att de uppstår är att borsta tänderna på din katt.
Tandsten hos katter
Det är många katter som någon gång i livet har tandsten. Tandsten uppstår som beläggningar på kattens tänder och bildas från bakterier och gamla matrester. Det vanligaste symptomet på tandsten är att din katt ofta luktar väldigt illa ur munnen. För att undvika att tandstenen leder till något värre som tandlossning är det viktigt att du tar tag i problemet så fort de uppstår.
Kontakta oss eller boka tid här för att ta bort tandsten redan idag.
Vad är FORL?
FORL är en förkortning av “Feline Odontoclastic Resorptive Lesions”, en sjukdom som kännetecknas av successiv nedbrytning av tänderna. Alla tänder kan drabbas av FORL, men det är vanligast att det är de första två kindtänderna i nederkäken som drabbas. Skadorna börjar i tandköttsgränsen och tandköttet reagerar ofta med att växa till och bli svulstigt och sekundär parodontit med tandsten kan snabbt växa till och kan därmed dölja skadans omfattning.
Tidigare klassificerades FORL på en 5-gradig skala utifrån vilka delar av- och hur mycket av en tand som angripits.
Numera anser man generellt att det rör sig om 2 olika typer av FORL.
Läs mer om FORL här.
Vad innebär stomatit hos katter?
Stomatit är en kronisk och mycket smärtsam inflammation av munnens slemhinna. Typiskt är att tandköttet blir mörkröd och blöder lätt, trots att tänderna ofta ser fina ut. Stomatit finns i olika former men gemensamt för alla är den kraftiga smärtan. Man tror nu att Stomatit är en ”överdriven” reaktion på plack hos vissa individer och behandlingen inriktas i första hand på att minimera uppkomsten av Plack med tex. tandborstning etc.
Vad innebär gingivit hos katter?
Tandköttsinflammation eller gingivit som det även kallas är helt enkelt en inflammation som drabbar kattens tandkött. Det är väldigt viktigt att vi behandlar tandköttsinflammationer i ett tidigt stadie då det blir gradvis värre med tiden. Obehandlad gingivit kan till slut leda till parodontit (tandlossning).
Vad innebär parodontit hos katter?
Parodontit betyder i sin enkelhet tandlossning och är det sista “steget” innan tanden är så skadad att den helt enkelt inte går att rädda längre. Parodontit orsakas av tandsten och tandköttsinflammation och kännetecknas av att det bildas ”fickor” mellan tandroten och tandköttet samt att tandköttet ”drar sig tillbaka. Följden är progressivt blottade rötter, eller ”tandhalsar” samt lösa tänder.
När fickor bildats runt tänderna är det ofta för sent att rädda en drabbad tand, – detta eftersom fickan varje gång katten äter packas med matrester som gör att bakterier trivs och nedbrytningen av tandens stödvävnad fortskrider… Parodontit behandlas därför generellt genom att de skadade tänderna avlägsnas med ett ingrepp hos veterinär.
Misstänker du att din katt har problem med tänderna eller tandköttet? Kontakta oss idag för att ta reda på hur vi kan hjälpa er.